Gastbedrijf van de week
Peeze: de moderne kwaliteit van vroeger

Sinds de oprichting in 1879 gelden er strenge kwaliteitsnormen in het familiebedrijf Peeze. Ook vandaag de dag zijn concessies aan de kwaliteit nog steeds 'not done' en besteedt Peeze de maximale zorg aan elk detail van het productieproces én het traject daarna.

Honderd jaar kwaliteit
De geschiedenis van Koffiebranderij Peeze begint in Hengelo, waar Gerrit Peeze in 1879 samen met zijn zoon Willem een kruidenierszaak en koffiebranderij begon.
Onder Gerrit Peeze junior die in 1908 op jonge leeftijd directeur werd, kreeg het kwaliteitsdenken een belangrijke impuls.
Zijn zoon Willem junior ging verder op de ingeslagen weg zodat Peeze nu vooral kwaliteitsbewuste (horeca)bedrijven en instellingen tot haar klanten mag rekenen. Zij kiezen voor Peeze vanwege de uitstekende kwaliteit van zowel de koffie als de service.

Innovatie als drijvende kracht
Naast het kwaliteitsdenken loopt ook de belangstelling voor vernieuwing als een rode draad door de geschiedenis van Peeze. In de jaren vijftig was Peeze de eerste die espresso brandde en deze leverde aan Nederlands eerste espressobar: Gomperts en Steinmetz. Die voorsprong bleef behouden: op espressogebied is Peeze nog steeds toonaangevend in Nederland.
Ook op het gebied van de productieprocessen laat Peeze zien oog te hebben voor innovatie. Zeker toen Peeze begin jaren vijftig naar Arnhem verhuisde en een voor die tijd zeer moderne koffiebrandinstallatie kocht. Veertig jaar later vestigt Peeze opnieuw de aandacht op zich met een unieke koffiebrandinstallatie die op het gebied van milieuvriendelijkheid en procesintegratie haar gelijke nog niet kent.

Koffie uit een uitstekend milieu
Milieuvriendelijk produceren krijgt bij Peeze de aandacht die het verdient. De nieuwe koffiebrandinstallatie zorgt ervoor dat het koffiebranden minder energie en water kost, en de hele bedrijfsvoering is erop gericht om het milieu zo min mogelijk te belasten. Zaken als het recyclen van verpakking en het gebruik van milieuvriendelijke materialen, horen daar vanzelfsprekend bij. Binnen deze milieubewuste bedrijfsfilosofie hoort ook Mex-Eco, ecologisch geteelde koffie met het Max Havelaar-keurmerk.

De eerste met KAM-zorgsysteem
In het midden- en kleinbedrijf is kwaliteitszorg nog nauwelijks ingeburgerd. Als een van de eerste bedrijven in die categorie - en als eerste koffiebranderij - beschikt Peeze over een KAM-zorgsysteem. De afkorting KAM geeft aan dat naast Kwaliteit ook veel aandacht wordt geschonken aan Arbeidsomstandigheden en Milieu. Elke processtap is in het systeem ondergebracht en elke beslissing wordt op deze aspecten gewogen. Het KAM-systeem van Peeze is hierdoor veel uitgebreider dan ISO 9000 of HACCP.

De smaak van de kunstkenner
Topkoffie branden is een kunst: een melange van kennis, ervaring en een flinke dosis eigenzinnigheid. Koffie met karakter verdient een verpakking met een eigen gezicht. Peeze vond dat eigen gezicht bij de bekende Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels. Zijn koffiepot, de 'Deukdeksel' siert daarom de verpakking van Peeze koffie.

Totaalconcept
Koffie is bij Peeze onderdeel van een totaalconcept waarbinnen ook de topmerken in koffiezet-apparatuur, de aankleding van een kop koffie, deskundig advies, alerte service en zelfs opleidingen van uw medewerkers een belangrijke plaats hebben.

Trendsettend in Espresso:
In de jaren vijftig introduceerde Peeze de espresso in Nederland. Ruim veertig jaar later is Peeze nog altijd trendsettend in dit segment. Koffiekenners waarderen de volle maar zachte smaak van Peeze espresso, die - bijna als enige ter wereld - nog op de authentieke Italiaanse manier gebrand wordt.

Doppio tostato
Espresso ontstond in Italië in het midden van de vorige eeuw. Wie de espresso bedacht heeft, kan niemand met zekerheid vertellen. Wel zeggen kenners dat er in feite maar één manier is om espresso te branden: doppio tostato, de authentieke Italiaanse methode. Om economische redenen is dit dubbel branden in de vergetelheid geraakt. Maar Peeze houdt het in ere omdat het de enige manier is om de ware espresso te bereiden. Snel voorbranden, afkoelen en langzaam 'afbranden' vormen de hoofdkenmerken van doppio tostato. Het langzaam 'afbranden' gebeurt bij Peeze onder een bolle brandcurve. Dit betekent dat de boon langer op een hogere temperatuur gebrand wordt, waardoor de vruchtsuikers in de koffie optimaal karameliseren en koffie een zachte en vollere smaak krijgt.

Soort voor soort branden
Een eerste vereiste voor een perfecte kop espresso is een perfecte kwaliteit ruwe bonen. Peeze gebruikt alleen arabica's, die een mildere smaak hebben en minder cafeïne bevatten dan robusta's. En Peeze gebruikt uitsluitend de beste kwaliteit arabica's die er te koop is: Costa Rica Bellavista en Santa Iñez de Guatemala.
Stuk voor stuk koffie soorten met een krachtige persoonlijkheid en een eigen gebruiksaanwijzing, die Peeze graag bereid is te volgen. Elke soort wordt daarom apart gebrand en pas na het branden gemelangeerd. Alleen zo is het mogelijk om het optimale aroma uit elke koffieboon te halen.

Wat betekent 'espresso'?
Over de herkomst van het woord 'espresso' doet een groot aantal theorieën de ronde. Caffè espresso oftewel uitgeperste koffie is de eerste. Daarnaast zeggen sommige deskundigen dat espresso afkomstig is van expres, het Franse woord voor snel. Zo bekeken is het dus een 'snel kopje koffie'. De derde theorie is dat espresso een samenvoeging is van 'specialmente fatto per lei' dat zoveel betekent als 'speciaal voor u gemaakt'.De melanges
Acht melanges maken deel uit van het Peeze-assortiment:
  • Espresso licht: zacht, aromatisch en een tikkeltje rins
  • Espresso middel: een speciale melange waarin de espressosmaak duidelijk te herkennen is
  • Espresso donker: een volle aromatische melange met een zachte afdronk
  • Romagna licht: een espresso voor elk moment van de dag
  • Romagna donker: een stevige espresso, de ideale afsluiting van een goed diner
  • Napoli: voor de liefhebber van ristretto, de krachtige espresso
  • Mex-Eco: ecologisch geteelde koffie met het Max Havelaar-keurmerk: een aromatische koffie met een lichte rinse afdronk
  • CafeÏnevrije espresso: een espresso die in smaak of kwaliteit niet onderdoet voor de andere Peeze-producten. Verkrijgbaar in blikjes van 250 gram of in sachets voor één kopje, die in de filterdrager van uw espressomachine te plaatsen zijn.
Totaalconcept
Naast espresso verkoopt Peeze ook de topmerken in espresso-apparatuur, zoals Rex Royal, WMF, Faema en Cimbali. Bovendien is espresso bij Peeze onderdeel van een totaalconcept waarbij ook de aankleding van een kop koffie, deskundig advies, alerte service en zelfs opleidingen van uw medewerkers een belangrijke plaats hebben. Meer informatie vindt u onder het hoofdstuk totaalconcept.

Koffie uit een uitstekend milieu:
Koffiebranden kost energie en water: daar valt niets aan te veranderen. Aan de hoeveelheid wel. Door een totaal nieuwe inrichting van het koffiebrandproces wist Peeze een enorme milieuwinst te boeken en loopt daarmee ver vooruit op de milieu-eisen van de toekomst.


De milieusuccessen van Peeze
Door het koffiebrandproces opnieuw in te richten wist Peeze het waterverbruik met maar liefst 99 procent terug te dringen, het geurprobleem op te lossen en de warmte van het koffiebranden opnieuw te gebruiken. Ook op het gebied van afvalpreventie boekt Peeze een grote vooruitgang. Van diverse instanties kwam erkenning voor deze milieubewuste productiewijze. Naast een eervolle vermelding in de bundel 'Milieusuccessen' van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, won Peeze zowel de Milieuprijs van de gemeente Arnhem als de Gelderse Milieuprijs.

Milieuwinst: minder water
Voorheen werden de vliesjes die om de ruwe koffie zitten weggespoeld met water; de nieuwe installatie van Peeze heeft een 'vliezencycloon'. Deze verwijdert alle vliezen en loost ze in GTF-bakken. Besparing: een slordige tweeduizend liter water per uur. Ook voor het koelen van de bonen heeft de installatie een aardige technisch snufje: een controxkoeler. Controx staat voor contra-oxidatie. Deze snelle, gelijkmatige afkoeling door waterdamp is te vergelijken met de manier waarop ons lichaam afkoelt door de verdamping van zweetdruppels. Dit bespaart niet alleen water, maar is ook beter voor de kwaliteit. Bonen die met veel water gekoeld worden, krijgen snel een muffe smaak.

Milieuwinst: hergebruik van warmte
Door het branden en het koelen van elkaar te scheiden, is 75 procent van de warmte opnieuw te gebruiken om koffie te branden. Het hergebruik van warmte lost het geurprobleem op. Driekwart van de warmte blijft immers in de brandinstallatie. Om het vuur brandende te houden, moet een deel van de lucht steeds ververst worden. Dit deel, de 'gebruikte' lucht, wordt langs een katalysator geleid die de geurstoffen uit de koffie bindt. De lucht die overblijft is zo schoon dat hij in de winter gebruikt kan worden om de productiehal te verwarmen.

Milieuwinst: minder afval
Tegelijkertijd met een restyling van haar verpakking, besloot Peeze ook naar de milieubelasting te kijken. Door de keuze van een nieuw materiaal is het energievretende aluminium in de verpakking met 99 procent verminderd. De verpakkingen van Mex-Eco bevatten zelfs helemaal geen aluminium meer.
Mex-Eco is ook te verkrijgen in recyclebare emmers met een inhoud van vijf kilo. Peeze neemt de lege emmers retour, maakt ze schoon en vult ze opnieuw. De kosten neemt Peeze voor eigen rekening. Als de plastic emmers versleten zijn, worden ze verwerkt tot pallets, die Peeze op verschillende plaatsen in het bedrijf gebruikt.

Mex-Eco
Vanzelfsprekend heeft Peeze ook een milieuvriendelijk geproduceerde koffie in het assortiment. Mex-Eco, een ecologisch geteelde koffie met het Max Havelaar-keurmerk

Voor meer informatie:
Koffiebranderij Peeze
Ringoven 36 Arnhem
Tel. [026] 3622422
Fax. [026] 3613380

www.peeze.nl